
31/08/2019
Λίγες μέρες πριν την Α΄ τάξη Δημοτικού!
Πλησιάζει η μέρα, που τα πρωτάκια μας θα πάνε σχολείο! Η στιγμή εκείνη αποτελεί μια καινούρια αρχή τόσο για τα ίδια τα παιδιά, όσο και για ολόκληρη την οικογένεια, ιδιαίτερα για τους γονείς!
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι γονείς, για να διευκολύνουμε την μετάβαση του παιδιού μας από τον κόσμο του παιχνιδιού στον κόσο της Α΄ τάξης του Δημοτικού; Παρακάτω ακολουθούν κάποιες μικρές συμβουλές, που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε, μαζί με το πρωτάκι μας, ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ να αρχίσει το σχολείοα:
- Το παιδί συμμετέχει στην επιλογή και αγορά οποιουδήποτε αντικειμένου, θα χρειαστεί, για την Α΄ τάξη. Κάθε φορά που επιλέγουμε κάτι, εξηγούμε την ανάγκη και τη χρήση του.
- Δοκιμάζει τη στολή του σχολείου (αν υπάρχει) και εξηγούμε το πόσο είναι απαραίτητη. Τονίζουμε ότι η στολή είναι μία διαφορά από το νηπιαγωγείο, όπου φορούσαν τα παιδιά άλλα ρούχα.
- Ετοιμάζουμε μαζί τη σχολική τσάντα, αποφασίζοντας πώς θα την οργανώσει το παιδί ( δηλ. πού θα φυλάγεται το καθετί και, ιδιαίτερα, πού θα φυλάγεται το φαγητό και το ποτό).
- Συζητάμε για τη γενικότερη στάση και συμπεριφορά που πρέπει το παιδί να έχει στο σχολείο και για το πόσο η φοίτησή μας στο δημοτικό σχολείο είναι σημαντική για τη ζωή μας.
- Φτιάχνουμε μαζί κάποια κατασκευή, που θα μας θυμίζει εκείνη την πρώτη μέρα του σχολείου (π.χ. μαγνητάκι για το ψυγείο, σελιδοδείκτη, μπρελόκ, καδράκι κ.λπ).
- Ετοιμάζουμε κάποιο είδος κέικ, και γράφουμε πάνω το όνομα του παιδιού και τη φράση «Α΄ τάξη».
- Διαβάζουμε κάποια παραμύθια με ιστορίες, που έχουν σχέση με την Α΄ τάξη δημοτικού και τις πρώτες μέρες στο σχολείο.
- Συζητάμε εμφαντικά για τη σημασία της γενικότερης ατομικής ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ και της ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ.