
14 Πρακτικές διδασκαλίας της πρότασης
14 Καινούριες Πρακτικές Διδασκαλίας της ΠΡΟΤΑΣΗΣ, για ΜΙΚΡΕΣ και ΜΕΓΑΛΕΣ τάξεις!
Ως εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα των μεγάλων τάξεων, όταν διδάσκουμε γραπτό λόγο, δίνουμε περισσότερη σημασία στο κείμενο και ξεχνάμε τη δύναμη που έχει η πρόταση, ως γλωσσική μονάδα που φέρει σημασία. Η διδασκαλία της πρότασης, στις μικρές τάξεις, θεωρείται αυτονόηση. Στις μεγάλες όμως;
Εδώ μπορείτε να βρείτε κάποιες ιδέες για το πώς θα προσεγγίσετε τη διδασκαλία της πρότασης, τόσο στις μικρές όσο και στις μεγάλες τάξεις. Περιλαμβάνονται:
α) αρχείο σε pdf με καταγραμμένες τις πράκτικές
β) φύλλα εργασίας
γ) γλωσσικό στήριγμα: “κάρτα γλωσσικών πιθανοτήτων”
δ) γλωσσικό στήριγμα: είδη προτάσεων
ε) αφίσα “Μεγαλώνω την πρόταση”
Για επιπλέον υλικό κατάλληλο για μικρές ηλικίες μαθητών, που παρουσιάζεται στις πιο κάτω εικόνες, πατήστε ΕΔΩ! Μην ξεχάσετε να μας κάνετε κι εκεί Follow! Αναρτούμε κι εκεί ΔΩΡΕΑΝ ΥΛΙΚΟ!
Πιο κάτω, πατώντας πάνω στις ανάλογες εικόνες, θα σας παραπέμπουν στα αρχεία, για να μπορείτε να τις κατεβάσετε.
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
1) Μελετάμε τις προτάσεις σε διάφορα κείμενα, από το περιβάλλον μας. Κυκλώνουμε ή χρωματίζουμε προτάσεις σε 3-4 διαφορετικά κείμενα. Κάνουμε παρατηρήσεις, τις οποίες ανακοινώνουμε στην ολομέλεια. Εντοπίζουμε ομοιότητες – διαφορές, τις οποίες επίσης ανακοινώνουμε. Εντοπίζουμε μοτίβα (π.χ. αρχίζουν με κεφαλαίο, τελειώνουν συνήθως με τελεία). Καταλήγουμε σε συμπεράσματα για το ποια είναι τα χαρακτηριστικά της πρότασης.
2) Αντιγράφουμε μια πρόταση και χρωματίζουμε τα σημεία, που πρέπει να προσέχουμε.
3) Χρησιμοποιούμε νοητικά στηρίγματα, για να γράψουμε δικές μας προτάσεις. Τέτοια στηρίγματα μπορεί να είναι παράξενες εικόνες, φωτογραφίες από την καθημερινότητά μας ή την επικαιρότητα, νέες λέξεις που μαθαίνουμε, ένα καρέ από κόμικ κ.ο.κ.
4) Φτιάχνουμε μαζί εποπτικά, για τα χαρακτηριστικά των προτάσεων και τα αναρτούμε σε πινακίδα της τάξης. Ένα εποπτικό μπορεί να είναι μια λίστα ελέγχου με τα χαρακτηριστικά της πρότασης. Μπορούμε, επίσης, να φτιάξουμε και ατομικά νοητικά στηρίγματα, όπως σελιδοδείκτες. Χρησιμοποιούμε τη λίστα ελέγχου για να αξιολογήσουμε τόσο δικές μας προτάσεις (αυτό- αξιολόγηση) , όσο και των συμμαθητών μας (έτερο- αξιολόγηση).
5) Μετασχηματίζουμε προτάσεις, προσθέτοντας διάφορα στοιχεία – λεπτομέρειες. Συγκρίνουμε το πριν με το μετά και αναφέρουμε τι άλλαξε στην πρότασή μας. Καταλήγουμε στο πότε χρειάζονται πλούσιες προτάσεις, με λεπτομέρειες, και πότε πιο απλές.
6) «Μεγαλώνουμε» προτάσεις, εμπλουτίζοντάς τες με λεπτομέρειες.
7) Συζητάμε ποια στοιχεία σε μια πρόταση είναι βασικά (κύριοι όροι) και ποια λεπτομέρειες.
8) Διορθώνουμε λάθος προτάσεις. Παρατηρούμε τις λάθος προτάσεις και αναφέρουμε τα λάθη. Εισηγούμαστε τι μπορεί να γίνει για να είναι η πρόταση «αποδεκτή». Ξαναγράφουμε την πρόταση, κάνοντας τις απαραίτητες παρεμβάσεις και προσθήκες.
Για επιπλέον υλικό κατάλληλο για μικρές ηλικίες μαθητών, που παρουσιάζεται στις πιο κάτω εικόνες, πατήστε ΕΔΩ! Μην ξεχάσετε να μας κάνετε κι εκεί Follow! Αναρτούμε κι εκεί ΔΩΡΕΑΝ ΥΛΙΚΟ!
9) «Μεγαλώνουμε» μια πρόταση, προσθέτοντας στοιχεία σε συγκεκριμένα σημεία της. Πιθανόν να αλλάξουμε και τα σημεία στίξης. Συγκρίνουμε το πριν με το μετά και σχολιάζουμε.
10) Μετασχηματίζουμε την πρόταση, ανάλογα με το ποιος μπορεί να την έγραψε. Δηλ. πώς θα έγραφε την πρόταση «Το παιδί χτύπησε το γόνατό του» α) μια δημοσιογράφος; β) η μαμά του; γ) ένας λογοτέχνης; δ) κάποιος που γράφει επιστολή καταγγελίας;
11) Μετασχηματίζουμε την πρόταση, ανάλογα με το σε ποιο κείμενο θα τη συναντούσαμε. Δηλ. πώς θα γράφαμε την πρόταση «Η θάλασσα έχει κύματα» α) σε ένα ποίημα; β) σε ένα δελτίο καιρού; γ) σε ένα πρόβλημα στο βιβλίο Επιστήμης;
12) Μετασχηματίζουμε την πρόταση, ανάλογα με την πιθανότητα του να είναι αληθής. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γλωσσικά στηρίγματα, που έχουν σχέση με τις «γλωσσικές πιθανότητες».
13) Μελετάμε μια παράγραφο κάποιου κειμένου και συμπληρώνουμε πίνακα παρατηρήσεων. Συζητάμε και καταγράφουμε παρατηρήσεις, για τα δεδομένα του πίνακα. Καταλήγουμε σε συμπεράσματα, που αφορούν τις προτάσεις, σε αυτό το απόσπασμα, και που αφορούν τις προτάσεις, γενικά.
14) Μελετάμε μια δική μας παράγραφο και συμπληρώνουμε ανάλογο πίνακα, στο τετράδιό μας. Συγκρίνουμε τα αποτελέσματα από τη δική μας παράγραφο, με το απόσπασμα που μελετήσαμε πριν. Εντοπίζουμε ομοιότητες, διαφορές. Αναδιατυπώνουμε τη δική μας παράγραφο, έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα, στα οποία καταλήξαμε, προηγουμένως.
Πατώντας στις πιο κάτω εικόνες, θα σας παραπέμψουν στα ανάλογα αρχεία, για να τα αποκτήσετε
Για επιπλέον υλικό, που έρχεται κοντά σας, με αφίσες και διδακτικά σενάρια, πατήστε στις πιο κάτω εικόνες



Για ψηφιακό υλικό, που έρχεται κοντά σας, με δώρο USB, πατήστε στην πιο κάτω εικόνα
