
Το “βουνό” της αφήγησης (ΔΩΡΕΑΝ Υλικό)
Το “βουνό” της λογοτεχνικής αφήγησης: Αφίσα και Φύλλα Εργασίας
Το “βουνό” της λογοτεχνικής αφήγησης αποτελεί ένα διάγραμμα, με το οποίο αποδίδεται σχηματικά ένα κατά βάση αφηγηματικό κείμενο και ειδικά η ανάπτυξη της πλοκής μιας λογοτεχνικής αφήγησης. Πάνω στη γραμμή του “βουνού”, τα παιδιά τοποθετούν τα επεισόδια του κειμένου, βάζοντας στην κορυφή το επεισόδιο, όπου η πλοκή είναι εντονότερη και απαιτεί εξομάλυνση.
Εισηγήσεις χρήσης του “βουνού” της αφήγησης – Δραστηριότητες
Α) Για να μπορέσουν τα παιδιά να τοποθετήσουν τα γεγονότα της ιστορίας πάνω στη γραμμή του “βουνού” της αφήγησης, θα πρέπει:
- να χωρίσουν το κείμενο σε επεισόδια
- να αποδώσουν εν συντομία (ίσως με μία πρόταση ή έναν πλαγιότιτλο) το επεισόδιο
- να τοποθετήσουν τις προτάσεις των επειισοδίων πάνω στο “βουνό” της αφήγησης
- την διαδικασία αυτή μπορούν να την κάνουν και σε ομάδες εργασίας. Κάθε ομάδα μπορεί να αναλάβει ένα επεισόδιο. Μετά, όλη η τάξη να συμπληρώσει ένα κοινό διάγραμμα. Διαφορετικά, μπορεί κάθε ομάδα να έχει τυπωμένο ένα διάγραμμα σε Α3 και κάθε άτομο της ομάδας να αναλάβει ένα επεισόδιο.
Β) Ακολούθως, μπορούν:
- Να πουν ή να γράψουν την ιστορία περιληπτικά, με δικά τους λόγια
- Να τοποθετήσουν πάνω στη γραμμή, πάνω από κάθε επισόδιο, τα συναισθήματα του αναγνώστη ή των ηρώων
- Να τοποθετήσουν πάνω στη γραμμή, κάτω από τα επεισόδια γλωσσικές επιλογές του συγγραφέα, για το κάθε επισόδιο (π.χ. πότε χρησιμοποιεί περιγραφεί και πώς το κάνει)
- Να αλλάξουν ένα από τα επεισόδια, ώστε να μετασχηματίσουν τη γραμμή του βουνού και να του δώσουν δύο κορυφές, ή καθόλου κορυφές
- Να εισαγάγουν ένα νέο ήρωα, για να αλλάξουν την πλοκή της αφήγησης
- Να καταγράψουν τα ρήματα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας για να αφηγηθεί κάθε επεισόδιο (π.χ. κάπου χρησιμοποιεί αόριστο ή παρατατικό και κάπου ιστορικό ενεστώτα)
- Να προσθέσουν κι άλλο επεισόδιο
- Να προσθέσουν ένταση τη στιγμή της κορύφωσης
- Να αλλάξουν τη λύση του προβλήματος
- Να “παραμορφώσουν” το διάγραμμα, προσθέτοντας κι άλλη κορυφή στο βουνό και κάνοντας τις απαραίτητες μετατροπές στο κείμενο
Γ) Το διάγραμμα “βουνό” της αφήγησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά, ως προσυγγραφικό στάδιο, σε μια δική τους προσπάθεια να γράψουν ένα αφηγηματικό κείμενο, μια φανταστική/επινοημένη ιστορία, με λογοτεχνικά στοιχεία.
Πατώντας πάνω στις εικόνες που ακολουθούν, θα σας παραπέμψουν στα σχετικάαρχεία, για να τα κατεβάσετε ΔΩΡΕΑΝ!
Αφίσα
Φύλλο Εργασίας 1:
Φύλλο εργασίας 2:
Σχετικοί σύνδεσμοι: