
05/09/2017
ΔΩΡΕΑΝ! Διδασκαλία παραγράφου: 18 Πρακτικές και φυλλάδια
18 Διδακτικές Πρακτικές Διδασκαλίας Δομημένης Παραγράφου
Αποστολή: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να γράφουν «δομημένη» παράγραφο;
Υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες, για να διδάξεις την παράγραφο. Ας δούμε κάποια παραδείγματα πρακτικών διδασκαλίας της δομημένης παραγράφου. Για μένα απαραίτητες και πολύ σημαντικές είναι η δραστηριότητες 1 και 2.
Πατώνταςστην επόμενη εικόνα, θα σας παραπέμψει σε σχετικό κείμενο με οδηγίες, για να το κατεβάσετε. Ακολουθούν ΔΩΡΕΑΝ φύλλα εργασίας
18 Δραστηριότητες – Πρακτικές
- Φυλλομετρώ τα βιβλία μου (π.χ. Ιστορίας, Γεωγραφίας, Ελληνικών, Ανθολόγια, κάποιο παραμύθι κ.λπ). Συζητώ, στην ολομέλεια της τάξης, αν υπάρχουν παράγραφοι στα κείμενά μου και πώς τις διακρίνω. Καταλήγω στο τι είναι η παράγραφος, στο τι σημαίνει και στο πότε χρειάζεται.
- Μελετώ διάφορες παραγράφους από διαφορετικά κείμενα (3 είναι αρκετές, για πρώτη φάση). Εντοπίζω ομοιότητες, διαφορές, μοτίβα, συχνόχρηστες λέξεις φράσεις, τρόπους συνοχής, συνδετικές φράσεις, επιρρήματα, χρονικές φράσεις κ.λπ . Γράφω αυτές τις παρατηρήσεις, στο τετράδιό μου. Συμπεραίνω πώς γράφεται συνήθως μια παράγραφος (σημειώνω και το συμπέρασμά μου στο τετράδιό μου) και φτιάχνω ένα εποπτικό με την τάξη μου. Καλή ιδέα είναι τα ανάποδα φώτα τροχαίας, με τα χρώματα (πράσινο: ξεκινώ- θεματική πρόταση, κίτρινο-περιμένω/υποστηρικτικές προτάσεις και κόκκινο: σταματώ- κατακλείδα).
- Χρωματίζω σε διάφορες παραγράφους των βιβλίων μου, τα μέρη της παραγράφου με πράσινο, κίτρινο και κόκκινο, ανάλογα.
- Στις πιο πάνω παραγράφους, δίνω δική μου θεματική πρόταση ή/και πρόταση κατακλείδα. Κάθε παιδί παρουσιάζει τις προτάσεις του, στην ολομέλεια της τάξης. Ακολουθεί αντιπαραβολή των συνεισφορών των παιδιών και η τάξη καταλήγει σε συμπεράσματα για το ποιες προτάσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές.
- Μετασχηματίζω μια παράγραφο του βιβλίου μου, με διάφορους τρόπους και μετά τη συγκρίνω τη δικιά μου με την αυθεντική. Π.χ
- Προσθέτω 10 λέξεις στην παράγραφο.
- Αυξομειώνω το «μήκος» κάποιων προτάσεων της παραγράφου.
- Προσθέτω 2-3 προτάσεις στην παράγραφο.
- Αλλάζω τα σημεία στίξης κάποιων προτάσεων της παραγράφου.
- Αλλάζω την πρώτη ή/και τελευταία πρόταση της παραγράφου.
- Αφαιρώ μία πρόταση από την παράγραφο, χωρίς να αλλάξει το νόημά της.
- Δημιουργώ τη δική μου παράγραφο με την τεχνική της δημιουργικής απομίμησης (μιμούμαι την τεχνική/τις τεχνικές του συγγραφέα που μελέτησα προηγουμένως).
- Προσθέτω εικόνες, φωτογραφίες, σχέδια των ίδιων των παιδιών.
- 8.Χτίζω μια δική μου παράγραφο, χρησιμοποιώντας τα χρώματα από τα ανάποδα φώτα τροχαίας, για κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Στη συνέχεια γράφω, εξελικτικά, δύο παραγράφους, μετά 3 και τελικά σε ολόκληρο/η δοκίμιο/έκθεση
- Χρησιμοποιώ οργανογράμματα για να γράψω την παράγραφό μου
- Φτιάχνω δικό μου οργανόγραμμα για να γράψω τη δική μου παράγραφο.
- Γίνεται καταμερισμός εργασίας στις ομάδες, έτσι κάθε μια να γράψει μία παράγραφο του κειμένου. Π.χ. μια ομάδα αναλαμβάνει τον πρόλογο, τρεις ομάδες κάποια παράγραφο του κύριου μέρους και μία ομάδα τον επίλογο. Με την ολοκλήρωση των εργασιών των ομάδων, οι παράγραφοι συναρμολογούνται σε κείμενο. Το κείμενο αξιολογείται από την ολομέλεια τις τάξεις, και γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές-βελτιώσεις. Το τελικό προϊόν μπορεί και να δημοσιευθεί.
- Χωρίζω κείμενα, που δεν έχουν δομή, σε παραγράφου.
- Προσθέτω μια δική μου παράγραφο σε ένα κείμενο.
- Εντοπίζω λέξεις – κλειδιά, σε μία παράγραφο.
- Γράφω πλαγιότιτλους – τίτλους σε κάθε παράγραφο.
- Προσθέτω λέξεις που ανήκουν σε ένα μέρος του λόγου (π.χ. επίθετα ή επιρρήματα), σε μία παράγραφο.
- Συνδυάζω δύο παραγράφους, για να φτιάξω μία.
- Γράφω μια παράγραφο για κάποια εικόνα.
Πατώντας πάνω στις μικρές εικόνες, θα σας παραπέμψουν στα αρχεία για να τις κατεβάσετε. Περιλαμβάνονται φύλλα εργασίας και το βασικό κείμενο με τις 18 πρακτικές, σε pdf.
Για σχέδιο μαθήματος, σχετικό με την εισαγωγή στη δομημένη παράγραφο, με πλούσιο υλικό και παρουσίαση PowerPoint, πατήστε στην εικόνα που ακολουθεί

Για έντυπο υλικό που έρχεται κοντά σας, πατήστε στους πιο κάτω συνδέσμους