
ΔΩΡΕΑΝ Βασικό Λεξιλόγιο Α΄ τάξης (Μέρος Β΄)
Βασικό Λεξιλόγιο με διάφορες λέξεις και καρτέλες
10 Δραστηριότητες και Καλές Πρακτικές
Το υλικό που επισυνάπτεται αποτελεί το δεύτερο μέρος του βασικού λεξιλογίου, που χρησιμοποιεί το παιδί της Α΄ τάξης. Για να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις λέξεις στη διδασκαλία μας, δεν είναι απαραίτητο τα παιδιά να έχουν διδακτεί όλα τα γράμματα του αλφάβητου. Τα παιδιά, για να διαβάσουν, χρησιμοποιούν πολλές τεχνικές, μεταξύ των οποίων, η ολική, η αναγνώριση συχνόχρηστων λέξεων, η χρήση του πρώτου και τελευταίου γράμματος, η αντιστοίχιση με σχετική εικόνα, ο συλλαβισμός, η πρώτη συλλαβή σε συνδυασμό με την πρόβλεψη κ.ο.κ.
Οι εικόνες που επισυνάπτονται μπορούν να τυπωθούν σε μέγεθος Α4, για την πινακίδα ή και σε μέγεθος Α6 ή Α7, για ατομική χρήση. Μπορεί και να σχηματίσουμε και μπρελόκ για κάθε μαθητή. Δεν είναι ανάγκη να είναι έγχρωμο. Μπορεί το παιδί να χρωματίσει μόνο του τις εικόνες.
Δραστηριότητες χρήσης του βασικού λεξιλογίου
Οι λέξεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλών ειδών δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα:
- Κατηγοριοποίηση λέξεων που τελειώνουν στο ίδιο γράμμα. Το παιδί προσθέτει και άλλα δικά του παραδείγματα παραδείγματα.
- Αντιστοίχιση εικόνας – λέξης (π.χ. Δείχνω τη λέξη και τα παιδιά σηκώνουν την εικονίτσα ή αντίστροφα)
- Ανάγνωση μικρού κειμένου, που συνοδεύεται με τις ανάλογες εικόνες. (π.χ. Η κασετίνα. Η κασετίνα είναι κόκκινη. Η κασετίνα έχει τρία μολύβια. Έχει μία ρίγα. Έχει ένα ψαλίδι και ένα σβηστήρι)
- Συγγραφή δικού μου μικρού κειμένου (π.χ. Τι έχει η κασετίνα μου)
- Σχηματισμός προτάσεων: Βαζω τις λέξεις στη σωστή σειρά (π.χ. μολύβι ψαλίδι και έχει Άρης ο)
- Σχηματισμός πληθυντικού ουδετέρων: Από το ένα στα πολλά (π.χ. τετράδι-ο vs τετράδι-α)
- Ορθογραφία: Πώς τελειώνουν τα ουδέτερα; (λεξούλες που ταιριάζει προστά το άρθρο “το”, π.χ. το τετράδι-ο, το μολύβ-ι)
- Αντιγραφή λέξεων – καλλιγραφία
- Χρήση λέξεων κατά τη διάρκεια διδασκαλίας συγκεκριμένου γράμματος. (π.χ. βΒ: βιβλίο)
- Συδυασμός λέξεων με “στολιδάκι” (επίθετο). Μέσα στην τάξη έχουμε και άλλα εποπτικά με λέξεις όπως τα χρώματα, οι αριθμοί, τα μεγέθη. Μπορούμε να συνδυάσουμε διάφορες λέξεις μεταξύ τους, όπως γαλάζιο τετράδιο, πράσινο ψαλίδι, τρία μολύβια κ.ο.κ Μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να διαβάζουν τις φράσεις και να ζωγραφίζουν ανάλογα, όπως “Ζωγραφίζω πέντε μολύβια”.
- Χρήση λέξεων για δημιουργία νοητικού χάρτη. π.χ.
Πατώντας πάνω στην εικόνα που ακολουθεί, θα μπορέσετε να κατεβάσετε το αρχείο με τις εικόνες. Θα ακολουθήσει ανάρτηση με σχετικά φύλλα εργασίας.
Σχετικοί σύνδεσμοι